simplu despărțit în silabe; cum se desparte în silabe simplu

Despărțirea în silabe a cuvântului "simplu":

simplu = sím  plu

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "simplu":

SÍMPLU, -Ă, simpli, -e, adj. 1. Care este format dintr-un singur element sau din câteva elemente omogene; care nu se poate împărți în elemente de natură diferită; care nu este amestecat. ◊ Floare simplă = floare a cărei corolă este compusă dintr-un singur rând de petale și un rând de stamine. Frunză simplă = frunză alcătuită dintr-un singur limb. (Gram.) Timp simplu = timp verbal care se conjugă fără ajutorul verbelor auxiliare. (Gram.) Perfect simplu = timp verbal simplu al modului indicativ, care exprimă o acțiune trecută, terminată de curând. 2. Care este lipsit de artificialitate, care nu este prefăcut; p. ext. care nu este complicat sau încărcat, care nu prezintă dificultăți, care este ușor de făcut, de înțeles, de rezolvat. 3. Care este într-un singur plan; care se întâmplă o singură dată. Contabilitate în partidă simplă. ♦ (Sport; despre o partidă) Care are loc între doi adversari; în care confruntarea are loc între adversari individuali. 4. Lipsit de podoabe, modest. ♦ Care este inferior ca preț sau calitate; p. ext. fără valoare. 5. (Despre oameni și manifestările lor) Lipsit de rafinament, de afectare sau de prefăcătorie; sincer, cinstit. ♦ Lipsit de cultură; p. ext. (peior.) necioplit, bădăran. 6. (Precedând numele, înlocuiește un adverb) Numai, doar; nimic mai mult; sadea, curat. ◊ Expr. (Fam.) Simplu ca bună ziua = foarte simplu. Simplu muritor = om obișnuit. – Din fr. simple.
SÍMPLU adj. 1. Care este format dintr-un singur element sau din elemente omogene. ♦ s.n. Probă la jocurile de tenis, disputată între doi jucători. 2. Ușor de făcut, de priceput etc. ♦ Fără ornamente, neîncărcat, necăutat. ♦ (Gram.) Timp simplu = timp al verbului care se conjugă fără auxiliar. 3. Care este într-un singur plan; care se petrece o singură dată. 4. (Despre oameni sau manifestările lor) Lipsit de rafinament, de afectare; sincer, cinstit. ♦ Lipsit de cultură; (peior.) necioplit. [Cf. fr. simple, lat. simplex].
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

simploane = sim-ploá-ne
simploanele = sim-ploá-ne-le
simploanelor = sim-ploá-ne-lor
simploca = sím-plo-ca
simploci = sim-plóci
simplocii = sim-pló-cii
simplocă = sím-plo-că
simplon = sim-plón
simplonul = sim-pló-nul
simplonului = sim-pló-nu-lui
simplu = sím-plu
simplă = sím-plă
simpodial = sim-po-diál
simpodiale = sim-po-diá-le
simpodiali = sim-po-diáli
simpodială = sim-po-diá-lă
simpodii = sim-pó-di-i
simpodiile = sim-pó-di-i-le
simpodiilor = sim-pó-di-i-lor
simpodiu = sim-pó-diu
simpodiul = si-mpó-diul

Cuvinte care au ultima silabă "plu":

amplu = ám-plu
centuplu = cen-tú-plu
contemplu = con-tém-plu
cuplu = cú-plu
cvadruplu = cva-drú-plu
cvintuplu = cvin-tú-plu
exemplu = e-xém-plu
multiplu = mul-tí-plu
niplu = ní-plu
octuplu = oc-tú-plu
peplu = pé-plu
periplu = pe-rí-plu
septuplu = sep-tú-plu
sextuplu = sex-tú-plu
simplu = sím-plu
submultiplu = sub-mul-tí-plu
suplu = sú-plu
templu = tém-plu
termocuplu = ter-mo-cú-plu
triplu = trí-plu
umplu = um-plú (v.perf.s.)
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite