Despărțirea în silabe a cuvântului "somn":
somn = somn
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "somn":SOMN1, somni, s. m. Pește teleostean răpitor cu corpul lung, fără solzi, lățit în partea de dinainte, cu capul turtit, cu gura armată de dinți puternici și cu mustăți lungi (Silurus glanis). – Din sl. somŭ. Cf. bg., rus. som.SOMN2, (rar) somnuri, s. n. Stare fiziologică normală și periodică de repaus a ființelor, necesară redresării forțelor, caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise; starea celui care doarme. ◊ Somnul de veci (sau cel lung, veșnic) = moartea. ◊ Expr. A dormi somnul iepurelui = a dormi ușor, iepurește. A trage un (pui de) somn = a dormi (bine). A-l fura (pe cineva) somnul = a ațipi. Somn ușor, formulă prin care se dorește cuiva care se culcă somn liniștit. A-l păli (sau a-l toropi pe cineva) somnul sau a pica (sau a nu mai putea) de somn = a nu mai putea rezista nevoii de a dormi. ♦ Fig. Stare de inerție; toropeală, amorțire. ♦ Necesitatea de a dormi; senzație provocată de această necesitate. – Lat. somnus.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
somierei = so-mi-é-reisomierele = so-mi-é-re-lesomierelor = so-mi-é-re-lorsomieră = so-mi-é-răsomitate = so-mi-tá-tesomitatea = so-mi-tá-teasomităţi = so-mi-tắţisomităţii = so-mi-tắ-ţiisomităţile = so-mi-tắ-ţi-lesomităţilor = so-mi-tắ-ţi-lorsomn = somnsomnambul = som-nam-búlsomnambul = somn-am-búl (struct.)somnambula = som-nam-bú-lasomnambula = somn-am-bú-la (struct.)somnambule = som-nam-bú-lesomnambule = somn-am-bú-le (struct.)somnambulei = som-nam-bú-leisomnambulei = somn-am-bú-lei (struct.)somnambulele = som-nam-bú-le-lesomnambulele = somn-am-bú-le-le (struct.) Cuvinte care au ultima silabă "somn":
electrosomn = e-lec-tro-sómnnesomn = ne-sómnsomn = somn» vezi toate cuvintele
SOMN1, somni, s. m. Pește teleostean răpitor cu corpul lung, fără solzi, lățit în partea de dinainte, cu capul turtit, cu gura armată de dinți puternici și cu mustăți lungi (Silurus glanis). – Din sl. somŭ. Cf. bg., rus. som.
SOMN2, (rar) somnuri, s. n. Stare fiziologică normală și periodică de repaus a ființelor, necesară redresării forțelor, caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise; starea celui care doarme. ◊ Somnul de veci (sau cel lung, veșnic) = moartea. ◊ Expr. A dormi somnul iepurelui = a dormi ușor, iepurește. A trage un (pui de) somn = a dormi (bine). A-l fura (pe cineva) somnul = a ațipi. Somn ușor, formulă prin care se dorește cuiva care se culcă somn liniștit. A-l păli (sau a-l toropi pe cineva) somnul sau a pica (sau a nu mai putea) de somn = a nu mai putea rezista nevoii de a dormi. ♦ Fig. Stare de inerție; toropeală, amorțire. ♦ Necesitatea de a dormi; senzație provocată de această necesitate. – Lat. somnus.
Cuvinte Vecine:
somierei = so-mi-é-rei
somierele = so-mi-é-re-le
somierelor = so-mi-é-re-lor
somieră = so-mi-é-ră
somitate = so-mi-tá-te
somitatea = so-mi-tá-tea
somităţi = so-mi-tắţi
somităţii = so-mi-tắ-ţii
somităţile = so-mi-tắ-ţi-le
somităţilor = so-mi-tắ-ţi-lor
somn = somn
somnambul = som-nam-búl
somnambul = somn-am-búl (struct.)
somnambula = som-nam-bú-la
somnambula = somn-am-bú-la (struct.)
somnambule = som-nam-bú-le
somnambule = somn-am-bú-le (struct.)
somnambulei = som-nam-bú-lei
somnambulei = somn-am-bú-lei (struct.)
somnambulele = som-nam-bú-le-le
somnambulele = somn-am-bú-le-le (struct.)
Cuvinte care au ultima silabă "somn":
electrosomn = e-lec-tro-sómn
nesomn = ne-sómn
somn = somn
» vezi toate cuvintele