Despărțirea în silabe a cuvântului "stapane":
stăpâne = stă • pấ • ne
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "stapane":STĂPẤN, -Ă, stăpâni, -e, s. m. și f. 1. Persoană în a cărei proprietate se găsește un bun material, considerată în raport cu acesta; persoană în a cărei proprietate se găsea un sclav, considerată în raport cu acesta; proprietar. 2. Persoană în serviciul căreia se găsește angajat cineva, considerată în raport cu acesta; spec. patron. ◊ Expr. A intra la stăpân = a se angaja slugă (la cineva). (A fi) fără stăpân = a) (a fi) liber, de capul său; (a acționa) după bunul plac; b) (a fi) fără rost, fără căpătâi. 3. Persoană sub a cărei putere, autoritate, dominație se găsește cineva sau ceva, considerată în raport cu persoana sau cu lucrul respectiv; (în legătură cu țări, popoare etc.) suveran, domnitor. ◊ Expr. A fi stăpân pe situație = a domina o situație, a se simți tare, sigur într-o anumită împrejurare (grea). A fi stăpân pe sine = a avea tăria de a-și înfrâna pornirile și pasiunile; a nu-și pierde cumpătul, a se stăpâni. A fi stăpân pe soarta (sau pe viața etc.) sa = a dispune de sine, a-și făuri singur soarta. 4. Gazdă (în raport cu oaspeții ei). – Et. nec. Cf. sl. stopanŭ.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
stănoage = stă-noá-gestănoagei = stă-noá-geistănoagele = stă-noá-ge-lestănoagelor = stă-noá-ge-lorstănoagă = stă-noá-găstănog = stă-nógstănogul = stă-nó-gulstănogului = stă-nó-gu-luistăpân = stă-pấnstăpâna = stă-pấ-nastăpâne = stă-pấ-nestăpânea = stă-pâ-neástăpâneai = stă-pâ-neáistăpâneam = stă-pâ-neámstăpânească = stă-pâ-neás-căstăpâneau = stă-pâ-neáustăpâneaţi = stă-pâ-neáţistăpânei = stă-pấ-neistăpânele = stă-pấ-ne-lestăpânelor = stă-pấ-ne-lorstăpânesc = stă-pâ-nésc Cuvinte care au ultima silabă "ne":
ablaţiune = a-bla-ţi-ú-neabluţiune = a-blu-ţi-ú-neaboliţiune = a-bo-li-ţi-ú-neabominaţiune = a-bo-mi-na-ţiú-neabraziune = a-bra-zi-ú-neabsciziune = ab-sci-ziú-neabsoluţiune = ab-so-lu-ţi-ú-neabstenţiune = ab-sten-ţi-ú-neabţine = ab-ţí-neaccesiune = ac-ce-si-ú-neacţiune = ac-ţi-ú-neadempţiune = a-demp-ţi-ú-neadeziune = a-de-zi-ú-neadjoncţiune = ad-jonc-ţiú-neadmisiune = ad-mi-si-ú-neadmoniţiune = ad-mo-ni-ţi-ú-neadvoane = ad-voá-neafecţiune = a-fec-ţi-ú-neaflicţiune = a-flic-ţi-ú-neafuziune = a-fu-ziú-neagnaţiune = ag-na-ţi-ú-ne» vezi toate cuvintele
STĂPẤN, -Ă, stăpâni, -e, s. m. și f. 1. Persoană în a cărei proprietate se găsește un bun material, considerată în raport cu acesta; persoană în a cărei proprietate se găsea un sclav, considerată în raport cu acesta; proprietar. 2. Persoană în serviciul căreia se găsește angajat cineva, considerată în raport cu acesta; spec. patron. ◊ Expr. A intra la stăpân = a se angaja slugă (la cineva). (A fi) fără stăpân = a) (a fi) liber, de capul său; (a acționa) după bunul plac; b) (a fi) fără rost, fără căpătâi. 3. Persoană sub a cărei putere, autoritate, dominație se găsește cineva sau ceva, considerată în raport cu persoana sau cu lucrul respectiv; (în legătură cu țări, popoare etc.) suveran, domnitor. ◊ Expr. A fi stăpân pe situație = a domina o situație, a se simți tare, sigur într-o anumită împrejurare (grea). A fi stăpân pe sine = a avea tăria de a-și înfrâna pornirile și pasiunile; a nu-și pierde cumpătul, a se stăpâni. A fi stăpân pe soarta (sau pe viața etc.) sa = a dispune de sine, a-și făuri singur soarta. 4. Gazdă (în raport cu oaspeții ei). – Et. nec. Cf. sl. stopanŭ.
Cuvinte Vecine:
stănoage = stă-noá-ge
stănoagei = stă-noá-gei
stănoagele = stă-noá-ge-le
stănoagelor = stă-noá-ge-lor
stănoagă = stă-noá-gă
stănog = stă-nóg
stănogul = stă-nó-gul
stănogului = stă-nó-gu-lui
stăpân = stă-pấn
stăpâna = stă-pấ-na
stăpâne = stă-pấ-ne
stăpânea = stă-pâ-neá
stăpâneai = stă-pâ-neái
stăpâneam = stă-pâ-neám
stăpânească = stă-pâ-neás-că
stăpâneau = stă-pâ-neáu
stăpâneaţi = stă-pâ-neáţi
stăpânei = stă-pấ-nei
stăpânele = stă-pấ-ne-le
stăpânelor = stă-pấ-ne-lor
stăpânesc = stă-pâ-nésc
Cuvinte care au ultima silabă "ne":
ablaţiune = a-bla-ţi-ú-ne
abluţiune = a-blu-ţi-ú-ne
aboliţiune = a-bo-li-ţi-ú-ne
abominaţiune = a-bo-mi-na-ţiú-ne
abraziune = a-bra-zi-ú-ne
absciziune = ab-sci-ziú-ne
absoluţiune = ab-so-lu-ţi-ú-ne
abstenţiune = ab-sten-ţi-ú-ne
abţine = ab-ţí-ne
accesiune = ac-ce-si-ú-ne
acţiune = ac-ţi-ú-ne
adempţiune = a-demp-ţi-ú-ne
adeziune = a-de-zi-ú-ne
adjoncţiune = ad-jonc-ţiú-ne
admisiune = ad-mi-si-ú-ne
admoniţiune = ad-mo-ni-ţi-ú-ne
advoane = ad-voá-ne
afecţiune = a-fec-ţi-ú-ne
aflicţiune = a-flic-ţi-ú-ne
afuziune = a-fu-ziú-ne
agnaţiune = ag-na-ţi-ú-ne
» vezi toate cuvintele