Despărțirea în silabe a cuvântului "steaua":
steaua = steá • ua
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "steaua":STEA, stele, s. f. I. 1. Corp ceresc cu lumină proprie, format dintr-o masă de gaze aflată la o temperatură foarte ridicată; (sens curent) orice corp ceresc (cu excepția Lunii) care strălucește noaptea pe bolta cerească. ◊ Steaua dimineții = luceafărul de dimineață. Stea cu coadă = cometă. Stea căzătoare = meteor (2). ◊ Expr. A vedea stele verzi se spune când cineva primește o lovitură puternică. A crede în steaua sa = a crede într-o soartă mai bună, a fi optimist. A se naște sub o stea norocoasă (sau rea) = a avea (sau a nu avea) noroc. Vai de steaua mea (sau a ta, a lui etc.) = vai de mine (sau de tine, de el etc.). ♦ (Astron.; în sintagmele) Stea hiperdensă = stea cu densitate infinit mai mare decât a celor considerate normale pe Pământ. Stea neutronică = stea de dimensiuni foarte mici, hiperdensă, al cărei nucleu este constituit dintr-un amestec de neutroni, protoni și alte particule grele. ♦ Stea călăuzitoare = idee, concepție de bază care îndrumează o acțiune, după care se orientează o activitate. ♦ Epitet dat femeii iubite. 2. Fig. Artistă celebră de cinematograf, de teatru, de operă etc.; vedetă. II. P. anal. 1. Obiect, desen etc. care are o formă asemănătoare cu aceea prin care este reprezentată în mod convențional o stea (I 1). ◊ (Ieșit din uz) Steaua Republicii Socialiste România = ordin care se conferea persoanelor cu merite deosebite în domeniul social, politic, economic. ♦ Spec. Obiect simbolizând o stea (I 1), alcătuit dintr-un disc făcut din lemn, carton etc., cu numeroase colțuri, fixat într-o coadă de lemn și frumos împodobit, cu care umblă colindătorii cu ocazia sărbătorilor Crăciunului. ◊ Cântec de stea = colind special pe care îl cântă copiii care umblă cu obiectul definit mai sus. ♦ (Tehn.) Steaua roții = parte a unei roți, între bandaj și fus. ♦ (Tipogr.) Asterisc, steluță. ♦ Pată albă de păr pe fruntea unui animal. ◊ Expr. A fi cu stea în frunte = (despre oameni) a fi (sau a se crede) mai grozav, mai deosebit decât alții. 2. Rotocol mic de grăsime care se vede plutind pe mâncare sau pe laptele fierbinte. III. Compuse: steaua-pământului = ciupercă de pământ de culoare brună, având forma unei sfere înconjurată la bază de mai multe fâșii dispuse radial (Geaster hygrometricus); stea-de-mare = (la pl.) clasă de echinoderme marine cu corpul alcătuit dintr-un disc central, de la care pornesc cinci (sau mai multe) brațe în direcție radială (Asterias); (și la sg.) animal din această clasă; asterie. [Var.: (pop.) steáuă s. f.] – Lat. stella.STEÁUĂ s. f. v. stea.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
steatopigia = stea-to-pi-gí-asteatopigie = stea-to-pi-gí-esteatopigiei = stea-to-pi-gí-eisteatopigii = stea-to-pi-gíisteatoza = ste-a-tó-zasteatoze = ste-a-tó-zesteatozei = ste-a-tó-zeisteatozele = ste-a-tó-ze-lesteatozelor = ste-a-tó-ze-lorsteatoză = ste-a-tó-zăsteaua = steá-uasteaua-pământului = steá-ua-pă-mấn-tu-luistebla = sté-blasteble = sté-blesteblei = sté-bleisteblele = sté-ble-lesteblelor = sté-ble-lorstebluţa = ste-blú-ţastebluţe = ste-blú-ţestebluţei = ste-blú-ţeistebluţele = ste-blú-ţe-le Cuvinte care au ultima silabă "ua":
babaua = ba-bá-uacacaua = ca-cá-uacaua = cá-uadeşeua = de-şe-uádoua = dó-uaînşeua = în-şe-uáneaua = neá-uanoua = nó-uaoua = o-uápiua = pi-uá (v.inf./v.imperf.)ploua = plo-uápogăceaua = po-gă-ceá-uapreziua = pre-zí-uapristandaua = pris-tan-dá-uaroua = ró-uasteaua = steá-uaziua = zí-ua» vezi toate cuvintele
STEA, stele, s. f. I. 1. Corp ceresc cu lumină proprie, format dintr-o masă de gaze aflată la o temperatură foarte ridicată; (sens curent) orice corp ceresc (cu excepția Lunii) care strălucește noaptea pe bolta cerească. ◊ Steaua dimineții = luceafărul de dimineață. Stea cu coadă = cometă. Stea căzătoare = meteor (2). ◊ Expr. A vedea stele verzi se spune când cineva primește o lovitură puternică. A crede în steaua sa = a crede într-o soartă mai bună, a fi optimist. A se naște sub o stea norocoasă (sau rea) = a avea (sau a nu avea) noroc. Vai de steaua mea (sau a ta, a lui etc.) = vai de mine (sau de tine, de el etc.). ♦ (Astron.; în sintagmele) Stea hiperdensă = stea cu densitate infinit mai mare decât a celor considerate normale pe Pământ. Stea neutronică = stea de dimensiuni foarte mici, hiperdensă, al cărei nucleu este constituit dintr-un amestec de neutroni, protoni și alte particule grele. ♦ Stea călăuzitoare = idee, concepție de bază care îndrumează o acțiune, după care se orientează o activitate. ♦ Epitet dat femeii iubite. 2. Fig. Artistă celebră de cinematograf, de teatru, de operă etc.; vedetă. II. P. anal. 1. Obiect, desen etc. care are o formă asemănătoare cu aceea prin care este reprezentată în mod convențional o stea (I 1). ◊ (Ieșit din uz) Steaua Republicii Socialiste România = ordin care se conferea persoanelor cu merite deosebite în domeniul social, politic, economic. ♦ Spec. Obiect simbolizând o stea (I 1), alcătuit dintr-un disc făcut din lemn, carton etc., cu numeroase colțuri, fixat într-o coadă de lemn și frumos împodobit, cu care umblă colindătorii cu ocazia sărbătorilor Crăciunului. ◊ Cântec de stea = colind special pe care îl cântă copiii care umblă cu obiectul definit mai sus. ♦ (Tehn.) Steaua roții = parte a unei roți, între bandaj și fus. ♦ (Tipogr.) Asterisc, steluță. ♦ Pată albă de păr pe fruntea unui animal. ◊ Expr. A fi cu stea în frunte = (despre oameni) a fi (sau a se crede) mai grozav, mai deosebit decât alții. 2. Rotocol mic de grăsime care se vede plutind pe mâncare sau pe laptele fierbinte. III. Compuse: steaua-pământului = ciupercă de pământ de culoare brună, având forma unei sfere înconjurată la bază de mai multe fâșii dispuse radial (Geaster hygrometricus); stea-de-mare = (la pl.) clasă de echinoderme marine cu corpul alcătuit dintr-un disc central, de la care pornesc cinci (sau mai multe) brațe în direcție radială (Asterias); (și la sg.) animal din această clasă; asterie. [Var.: (pop.) steáuă s. f.] – Lat. stella.
STEÁUĂ s. f. v. stea.
Cuvinte Vecine:
steatopigia = stea-to-pi-gí-a
steatopigie = stea-to-pi-gí-e
steatopigiei = stea-to-pi-gí-ei
steatopigii = stea-to-pi-gíi
steatoza = ste-a-tó-za
steatoze = ste-a-tó-ze
steatozei = ste-a-tó-zei
steatozele = ste-a-tó-ze-le
steatozelor = ste-a-tó-ze-lor
steatoză = ste-a-tó-ză
steaua = steá-ua
steaua-pământului = steá-ua-pă-mấn-tu-lui
stebla = sté-bla
steble = sté-ble
steblei = sté-blei
steblele = sté-ble-le
steblelor = sté-ble-lor
stebluţa = ste-blú-ţa
stebluţe = ste-blú-ţe
stebluţei = ste-blú-ţei
stebluţele = ste-blú-ţe-le
Cuvinte care au ultima silabă "ua":
babaua = ba-bá-ua
cacaua = ca-cá-ua
caua = cá-ua
deşeua = de-şe-uá
doua = dó-ua
înşeua = în-şe-uá
neaua = neá-ua
noua = nó-ua
oua = o-uá
piua = pi-uá (v.inf./v.imperf.)
ploua = plo-uá
pogăceaua = po-gă-ceá-ua
preziua = pre-zí-ua
pristandaua = pris-tan-dá-ua
roua = ró-ua
steaua = steá-ua
ziua = zí-ua
» vezi toate cuvintele