tubul despărțit în silabe; cum se desparte în silabe tubul

Despărțirea în silabe a cuvântului "tubul":

tubul = tú  bul

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "tubul":

TUB, tuburi, s. n. 1. Piesă de formă cilindrică, din metal, sticlă, cauciuc etc., goală în interior, cu diametre și lungimi diferite, întrebuințată de obicei pentru scurgeri, transporturi sau păstrare de lichide sau gaze. ♦ Sistem tehnic având o carcasă în formă de tub (1); spec. corp tubular în care se introduc unele conducte electrice în clădiri. ◊ Tub electronic = dispozitiv sau aparat constituit dintr-un recipient etanș (de sticlă sau de metal), vidat sau cu gaz rarefiat, și echipat cu doi sau mai mulți electrozi, între care se stabilesc curenți electrici. ♦ (La unele instrumente muzicale) Țeavă care produce sunete de diferite tonalități (în funcție de lungimea și diametrul piesei respective) când trece un curent de aer prin ea. ♦ Înveliș cilindric din metal sau din carton, în care se află explozibilul și proiectilul unei arme de foc. ♦ Recipient subțire din metal, în care se țin diferite paste alimentare sau preparate cosmetice și medicale. 2. Canal natural care intră în componența unor aparate sau organe animale și vegetale și prin care circulă hrană, aer etc. ◊ Tub fonator = organ (în formă de canal) cu care se realizează sunetele în vorbire, mărginit în partea posterioară de laringe și în partea anterioară de buze și de nări. – Din fr. tube, lat. tubus.
TUBUL- Element prim de compunere savantă cu semnificația „tub (mic)”. [< fr. tubul-, cf. lat. tubulus].
TUB s.n. 1. Țeavă de metal, de sticlă etc. 2. Recipient din metal subțire în care se țin diferite paste, preparate cosmetice etc. 3. Formațiune anatomică de formă tubulară în organismele vii (mai ales la animale). ♦ Tub fonator = organ, în formă de canal, cu care se realizează sunetele vorbirii, delimitat de laringe și de buze și nări. 4. (Tehn.) Aparat în formă de țeavă în care sunt introduși doi sau mai mulți electrozi, folosit la diferite montaje. ♦ Tub electronic = tub în care se găsesc doi sau mai mulți electrozi și în care se produc descărcări electrice. ♦ (La unele instrumente muzicale) Țeavă care produce sunete de diferite tonalități la trecerea unui curent de aer prin ea. ♦ Înveliș cilindric din metal sau din carton care conține explozibilul și proiectilul unei arme de foc. [Cf. fr. tube, lat. tubus].
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

tubiform = tu-bi-fórm
tubiforme = tu-bi-fór-me
tubiformi = tu-bi-fórmi
tubiformă = tu-bi-fór-mă
tubing = tú-bing
tubingul = tú-bin-gul
tubingului = tú-bin-gu-lui
tubinguri = tú-bin-guri
tubingurile = tú-bin-gu-ri-le
tubingurilor = tú-bin-gu-ri-lor
tubul = tú-bul
tubular = tu-bu-lár
tubulare = tu-bu-lá-re
tubulari = tu-bu-lári
tubulară = tu-bu-lá-ră
tubulatura = tu-bu-la-tú-ra
tubulaturi = tu-bu-la-túri
tubulaturii = tu-bu-la-tú-rii
tubulaturile = tu-bu-la-tú-ri-le
tubulaturilor = tu-bu-la-tú-ri-lor
tubulatură = tu-bu-la-tú-ră

Cuvinte care au ultima silabă "bul":

adverbul = ad-vér-bul
cabul = cá-bul
conciliabul = con-ci-li-á-bul
corbul = cór-bul
funambul = fu-nam-búl
globul = gló-bul
incunabul = in-cu-ná-bul
infundibul = in-fun-dí-bul
lobul = lo-búl (s.)
lobul = ló-bul (s.)
noctambul = noc-tam-búl
noctambul = noct-am-búl (struct.)
preambul = pre-am-búl
somnambul = som-nam-búl
somnambul = somn-am-búl (struct.)
sorbul = sór-bul
tubul = tú-bul
verbul = vér-bul
vestibul = ves-ti-búl (s.)
vestibul = ves-tí-bul (s.)
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite