tunasem despărțit în silabe; cum se desparte în silabe tunasem

Despărțirea în silabe a cuvântului "tunasem":

tunasem = tu  ná  sem

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "tunasem":

TUNÁ, tun, vb. I. 1. Intranz. impers. A se produce un tunet; a se auzi tunetul. 2. Tranz. impers. (Reg.; în imprecații) A lovi pe cineva trăsnetul; a trăsni. 3. Intranz. (La pers. 3) A vui, a bubui. ♦ (Despre glas, cuvinte) A răsuna puternic; (despre oameni) a vorbi cu glasul ridicat; a striga. ◊ Expr. A tuna și a fulgera = a fi foarte furios, a face scandal. 4. Intranz. (Înv.) A trage cu tunul sau cu alte arme de foc. – Lat. tonare.
tuná (-n, át), vb. – 1. A bubui, a asurzi. – 2. A trăsni. – 3. A intra, a pătrunde. – 4. (Trans.) A coborî, a veni de la munte. – 5. A bate tunul. – Megl. tuna, tunari. Lat. tŏnāre (Pușcariu 1771; REW 8778), cf. it. tonare, prov., cat., sp. tronar, fr. tonner, port. troar. Semantismul sensurilor 3 și 4 nu este clar, cf. tuli. – Der. tun, s. n. (înv., tunet; gură de foc de artilerie; Arg., furt prin efracție; adv., cu putere), postverbal sau din lat. tŏnus (Pușcariu 1643); tunaci, adj. (Banat, agresiv, îndrăzneț); tunar, s. m. (artilerist, servant de tun); tunări, vb. (a trage cu tunul), rar; tunărie (var. tunărime), s. f. (artilerie, mulțime de tunuri); tunător, adj. (care tună puternic); tunet, s. n. (zgomot puternic, bubuit; canalul tunului), cu suf. -et, ca sunet de la suna, răcnet de la răcni etc. (după Diez, Gramm., I, 208 Tiktin și Candrea, din lat. tŏnĭtru).
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

tunar = tu-nár
tunari = tu-nári
tunarii = tu-ná-rii
tunarilor = tu-ná-ri-lor
tunarul = tu-ná-rul
tunarului = tu-ná-ru-lui
tunară = tu-ná-ră
tunarăm = tu-ná-răm
tunarăţi = tu-ná-răţi
tunase = tu-ná-se
tunasem = tu-ná-sem
tunaseră = tu-ná-se-ră
tunaserăm = tu-ná-se-răm
tunaserăţi = tu-ná-se-răţi
tunaseşi = tu-ná-seşi
tunat = tu-nát
tunate = tu-ná-te
tunată = tu-ná-tă
tunau = tu-náu
tunaşi = tu-náşi
tunaţi = tu-náţi

Cuvinte care au ultima silabă "sem":

clasem = cla-sém
fusesem = fu-sé-sem
glosem = glo-sém
sem = sem
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite