Despărțirea în silabe a cuvântului "unghie":
unghie = ún • ghi • e
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "unghie":ÚNGHIE, unghii, s. f. 1. Lamă cornoasă care crește pe partea de deasupra a ultimei falange a degetelor de la mâini și de la picioare, la om. ♦ Expr. A reteza (sau a tăia) cuiva din unghii = a înfrâna obrăznicia cuiva; a pune la punct pe cineva. A pune (cuiva) unghia în gât = a constrânge pe cineva să răspundă urgent unei obligații. A-și pune unghia în gât = a face orice pentru atingerea unui scop. A-și arăta unghiile a deveni agresiv. ♦ Substanță cornoasă formată la vârfurile degetelor de la picioarele animalelor și păsărilor; p. ext. gheară. 2. Compuse: unghia-găii sau unghia-găinii = plantă erbacee din familia leguminoaselor, cu tulpina întinsă pe pământ, cu flori galbene-verzui, dispuse în ciorchini (Astragalus glycyphyllos); unghia-păsării = plantă erbacee cu flori albastre și cu petala inferioară prelungită în formă de pinten, pătată cu galben (Viola declinata). 3. Fiecare dintre cele două instrumente, în formă de pârghie, pentru ridicat și lăsat coșul lesei la pescuit. – Lat. ungla (= ungula).únghie (-ii), s. f. – Unitate de măsură pentru greutăți valorînd între circa 28 și 35 g. Mgr. οὐγγία (Tiktin). Sec. XVII, înv. Este dubletul lui uncie, s. f., din lat. uncia (sec. XIX).» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
ungeţi = ún-geţiungher = un-ghérunghere = un-ghé-reungherele = un-ghé-re-leungherelor = un-ghé-re-lorungherul = un-ghé-rulungherului = un-ghé-ru-luiunghi = unghiunghia = ún-ghi-aunghia-găii = ún-ghia-gắ-iiunghie = ún-ghi-eunghiei = ún-ghi-eiunghii = ún-ghiiunghiile = ún-ghi-i-leunghiilor = ún-ghi-i-lorunghinal = un-ghi-nálunghinale = un-ghi-ná-leunghinali = un-ghi-náliunghinală = un-ghi-ná-lăunghioara = un-ghi-oá-raunghioare = un-ghi-oá-re Cuvinte care au ultima silabă "e":
abagerie = a-ba-ge-rí-eabaţie = a-ba-ţí-eabazie = a-ba-zí-eabdominalgie = ab-do-mi-nal-gí-eabducţie = ab-dúc-ţi-eaberaţie = a-be-rá-ţi-eabietacee = a-bi-e-ta-cé-eabietinee = a-bi-e-ti-né-eabiologie = a-bio-lo-gí-eabiotrofie = a-bi-o-tro-fí-eabitaţie = a-bi-tá-ţi-eabjecţie = ab-jéc-ţi-eabjuraţie = ab-ju-rá-ţi-eablactaţie = a-blac-tá-ţi-eablefarie = a-ble-fa-rí-eablepsie = a-blep-sí-eablutomanie = a-blu-to-ma-ní-eabnegaţie = ab-ne-gá-ţi-eaboliţie = a-bo-lí-ţi-eabrahie = a-bra-hí-eabreacţie = a-breác-ţi-e» vezi toate cuvintele
ÚNGHIE, unghii, s. f. 1. Lamă cornoasă care crește pe partea de deasupra a ultimei falange a degetelor de la mâini și de la picioare, la om. ♦ Expr. A reteza (sau a tăia) cuiva din unghii = a înfrâna obrăznicia cuiva; a pune la punct pe cineva. A pune (cuiva) unghia în gât = a constrânge pe cineva să răspundă urgent unei obligații. A-și pune unghia în gât = a face orice pentru atingerea unui scop. A-și arăta unghiile a deveni agresiv. ♦ Substanță cornoasă formată la vârfurile degetelor de la picioarele animalelor și păsărilor; p. ext. gheară. 2. Compuse: unghia-găii sau unghia-găinii = plantă erbacee din familia leguminoaselor, cu tulpina întinsă pe pământ, cu flori galbene-verzui, dispuse în ciorchini (Astragalus glycyphyllos); unghia-păsării = plantă erbacee cu flori albastre și cu petala inferioară prelungită în formă de pinten, pătată cu galben (Viola declinata). 3. Fiecare dintre cele două instrumente, în formă de pârghie, pentru ridicat și lăsat coșul lesei la pescuit. – Lat. ungla (= ungula).
únghie (-ii), s. f. – Unitate de măsură pentru greutăți valorînd între circa 28 și 35 g. Mgr. οὐγγία (Tiktin). Sec. XVII, înv. Este dubletul lui uncie, s. f., din lat. uncia (sec. XIX).
Cuvinte Vecine:
ungeţi = ún-geţi
ungher = un-ghér
unghere = un-ghé-re
ungherele = un-ghé-re-le
ungherelor = un-ghé-re-lor
ungherul = un-ghé-rul
ungherului = un-ghé-ru-lui
unghi = unghi
unghia = ún-ghi-a
unghia-găii = ún-ghia-gắ-ii
unghie = ún-ghi-e
unghiei = ún-ghi-ei
unghii = ún-ghii
unghiile = ún-ghi-i-le
unghiilor = ún-ghi-i-lor
unghinal = un-ghi-nál
unghinale = un-ghi-ná-le
unghinali = un-ghi-náli
unghinală = un-ghi-ná-lă
unghioara = un-ghi-oá-ra
unghioare = un-ghi-oá-re
Cuvinte care au ultima silabă "e":
abagerie = a-ba-ge-rí-e
abaţie = a-ba-ţí-e
abazie = a-ba-zí-e
abdominalgie = ab-do-mi-nal-gí-e
abducţie = ab-dúc-ţi-e
aberaţie = a-be-rá-ţi-e
abietacee = a-bi-e-ta-cé-e
abietinee = a-bi-e-ti-né-e
abiologie = a-bio-lo-gí-e
abiotrofie = a-bi-o-tro-fí-e
abitaţie = a-bi-tá-ţi-e
abjecţie = ab-jéc-ţi-e
abjuraţie = ab-ju-rá-ţi-e
ablactaţie = a-blac-tá-ţi-e
ablefarie = a-ble-fa-rí-e
ablepsie = a-blep-sí-e
ablutomanie = a-blu-to-ma-ní-e
abnegaţie = ab-ne-gá-ţi-e
aboliţie = a-bo-lí-ţi-e
abrahie = a-bra-hí-e
abreacţie = a-breác-ţi-e
» vezi toate cuvintele