Despărțirea în silabe a cuvântului "vetre":
vetre = vé • tre
Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "vetre":VÁTRĂ, vetre, s. f. 1. Un fel de platformă înălțată, amenajată în tinda caselor țărănești, pe care se face focul pentru a pregăti mâncarea; parte plană din interiorul cuptorului (de pâine) sau al sobei, care susține cuptorul sau soba în afară și pe care se poate ședea sau dormi. ◊ Expr. A îmbătrâni în vatră = a rămâne fată bătrână, nemăritată. A rămâne cu sluta în vatră = a nu-și putea mărita fata. A cloci pe vatră = a lenevi (la căldură), a trândăvi. A cădea cuiva în vatră = a fi oaspete nepoftit și supărător al cuiva. ♦ Parte a forjei în care se depozitează și unde arde combustibilul; partea inferioară din interiorul unui cuptor metalurgic, pe care se așază materialele care trebuie încălzite sau topite. 2. Locuință, așezământ stabil, cămin, casă (părintească). ◊ Loc. adj. De vatră = care și-a făcut gospodărie și s-a statornicit într-un loc. ♦ Loc de baștină, de origine. ◊ Expr. (Ieșit din uz) A lăsa (un ostaș) la vatră = a elibera (un ostaș) după terminarea stagiului militar. ♦ Cuib al unui animal sălbatic, cu puii în el. 3. Locul principal, central al unei așezări, al unei instalații etc.; locul pe care s-a clădit ceva, pe care se construiește sau unde se așază ceva. ◊ Vatra satului = suprafața de teren pe care se întinde satul. 4. (Pop.) Porțiune de pământ, pe un câmp, care se deosebește de restul locului printr-o vegetație diferită sau prin absența vegetației. – Cf. alb. vatre.» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Cuvinte Vecine:
veterinăria = ve-te-ri-nă-rí-aveterinărie = ve-te-ri-nă-rí-eveterinăriei = ve-te-ri-nă-rí-eiveterinării = ve-te-ri-nă-ríiveto = vé-tovetoul = ve-tó-ulvetoului = ve-tó-u-luivetouri = ve-tó-urivetourile = ve-tó-u-ri-levetourilor = ve-tó-u-ri-lorvetre = vé-trevetrei = vé-treivetrela = vé-tre-lavetrele = vé-tre-levetrelei = vé-tre-leivetrelele = vé-tre-le-levetrelelor = vé-tre-le-lorvetrelor = vé-tre-lorvetrelă = vé-tre-lăvetrice = ve-trí-cevetricea = ve-trí-cea Cuvinte care au ultima silabă "tre":
către = că-treconirostre = co-ni-rós-tredintre = dín-treghetre = ghé-treintre = ín-treîntre = î́n-trelamelirostre = la-me-li-rós-treluntre = lún-tremitre = mí-trenoastre = noás-trepietre = pié-treprintre = prín-treventre = vén-trevetre = vé-trevintre = vín-trevoastre = voás-trezestre = zés-tre» vezi toate cuvintele
VÁTRĂ, vetre, s. f. 1. Un fel de platformă înălțată, amenajată în tinda caselor țărănești, pe care se face focul pentru a pregăti mâncarea; parte plană din interiorul cuptorului (de pâine) sau al sobei, care susține cuptorul sau soba în afară și pe care se poate ședea sau dormi. ◊ Expr. A îmbătrâni în vatră = a rămâne fată bătrână, nemăritată. A rămâne cu sluta în vatră = a nu-și putea mărita fata. A cloci pe vatră = a lenevi (la căldură), a trândăvi. A cădea cuiva în vatră = a fi oaspete nepoftit și supărător al cuiva. ♦ Parte a forjei în care se depozitează și unde arde combustibilul; partea inferioară din interiorul unui cuptor metalurgic, pe care se așază materialele care trebuie încălzite sau topite. 2. Locuință, așezământ stabil, cămin, casă (părintească). ◊ Loc. adj. De vatră = care și-a făcut gospodărie și s-a statornicit într-un loc. ♦ Loc de baștină, de origine. ◊ Expr. (Ieșit din uz) A lăsa (un ostaș) la vatră = a elibera (un ostaș) după terminarea stagiului militar. ♦ Cuib al unui animal sălbatic, cu puii în el. 3. Locul principal, central al unei așezări, al unei instalații etc.; locul pe care s-a clădit ceva, pe care se construiește sau unde se așază ceva. ◊ Vatra satului = suprafața de teren pe care se întinde satul. 4. (Pop.) Porțiune de pământ, pe un câmp, care se deosebește de restul locului printr-o vegetație diferită sau prin absența vegetației. – Cf. alb. vatre.
Cuvinte Vecine:
veterinăria = ve-te-ri-nă-rí-a
veterinărie = ve-te-ri-nă-rí-e
veterinăriei = ve-te-ri-nă-rí-ei
veterinării = ve-te-ri-nă-ríi
veto = vé-to
vetoul = ve-tó-ul
vetoului = ve-tó-u-lui
vetouri = ve-tó-uri
vetourile = ve-tó-u-ri-le
vetourilor = ve-tó-u-ri-lor
vetre = vé-tre
vetrei = vé-trei
vetrela = vé-tre-la
vetrele = vé-tre-le
vetrelei = vé-tre-lei
vetrelele = vé-tre-le-le
vetrelelor = vé-tre-le-lor
vetrelor = vé-tre-lor
vetrelă = vé-tre-lă
vetrice = ve-trí-ce
vetricea = ve-trí-cea
Cuvinte care au ultima silabă "tre":
către = că-tre
conirostre = co-ni-rós-tre
dintre = dín-tre
ghetre = ghé-tre
intre = ín-tre
între = î́n-tre
lamelirostre = la-me-li-rós-tre
luntre = lún-tre
mitre = mí-tre
noastre = noás-tre
pietre = pié-tre
printre = prín-tre
ventre = vén-tre
vetre = vé-tre
vintre = vín-tre
voastre = voás-tre
zestre = zés-tre
» vezi toate cuvintele