cep despărțit în silabe; cum se desparte în silabe cep

Despărțirea în silabe a cuvântului "cep":

cep = cep

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "cep":

CEP, cepuri, s. n. 1. Dop de lemn, de formă tronconică, cu care se astupă gaura butoiului. ♦ Canea. ♦ Gaură de umplere sau de scurgere a lichidului dintr-un butoi care se închide cu un cep (1) sau cu o canea. ◊ Expr. A da cep (unei buți, unui butoi etc.) = a începe o bute, un butoi etc. plin cu vin (sau cu alt lichid), făcându-i o gaură. 2. Porțiune din tulpina unui portaltoi, care se lasă deasupra altoiului până la dezvoltarea acestuia, cu scopul de a-l proteja. ♦ Nod din tulpina unui brad sau a unui molid, din care crește ramura. 3. Fusul arborelui de lemn al unei mori țărănești de apă. 4. Proeminență prismatică sau cilindrică fasonată la capătul unei piese de lemn, cu care aceasta urmează a fi îmbucată în altă piesă. ♦ Capătul filetat în exterior al unei țevi, care servește la îmbinare prin înșurubare. – Lat. cippus.
cep (cépuri), s. n. – 1. Butuc de viță de vie. – 2. Creangă de brad sau nod lăsat de aceasta cînd este smulsă de pe trunchi. – 3. Nod. – 4. Dop, canea. – 5. Știft, pivot, bulon. – 6. Scobitură a unei bîrne care se îmbină cu capătul alteia. – Mr. cep, megl. čomp, istr. țep. Probabil rezultat din întîlnirea lat. cippus cu bg. čep, cf. Miklosich, Slaw. Elem., 52; Cihac, II, 48; Pușcariu 333; Candrea-Dens., 303; REW 1935; Conev 63; DAR. Corespondența sensurilor cu cuvintele romanice (it. ceppo „cep”; abruz. tšeppe „canea”; fr. cep; prov., cat. cep; sp., port. cepo) indică faptul că rom. continuă aceeași tradiție. Pe de altă parte cuvintele sl. corespunzătoare (bg., slov., ceh. čep, sb. čepa, pol. czop, rut. čip, rus. čop) nu sînt cu adevărat sl. și, după Berneker 143, provin din it. cippo (pol. poate din germ.), astfel încît trebuie să fie termeni relativ moderni. Totuși, este probabil să se fi produs o contaminare între cuvîntul lat. și cel sl. (cf. Pușcariu, Lr., 281). Der. cepău, s. n. (canea); cepos, adj. (noduros), cf. sl. čepuratŭ „noduros”; cepar, s. n. (burghiu, sfredel); cepurar, s. n. (burghiu); cepui, vb. (a tăia crengile unui arbore; a face cepuri; a pune cep la un butoi); cepuitor, s. n. (rindea de făcut canele); cepărit, s. n. (înv., impozit plătit pe cîrciumi).
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

cenzură = cen-zu-rắ (v.perf.s.)
cenzură = cen-zú-ră (s.)
cenzurăm = cen-zu-rắm
cenzurări = cen-zu-rắri
cenzurării = cen-zu-rắ-rii
cenzurările = cen-zu-rắ-ri-le
cenzurărilor = cen-zu-rắ-ri-lor
cenţi = cenţi
cenţii = cén-ţii
cenţilor = cén-ţi-lor
cep = cep
cepchen = cep-chén
cepchene = cep-ché-ne
cepchenele = cep-ché-ne-le
cepchenelor = cep-ché-ne-lor
cepchenul = cep-ché-nul
cepchenului = cep-ché-nu-lui
cepci = cepci
cepcii = cép-cii
cepcile = cép-ci-le
cepcilor = cép-ci-lor

Cuvinte care au ultima silabă "cep":

apercep = a-per-cép
cep = cep
concep = con-cép
încep = în-cép
percep = per-cép
pricep = pri-cép
reîncep = re-în-cép
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite