plutiserati despărțit în silabe; cum se desparte în silabe plutiserati

Despărțirea în silabe a cuvântului "plutiserati":

plutiserăţi = plu  tí  se  răţi

Definiții din Dicționarul Explicativ pentru "plutiserati":

PLUTÍ, plutesc, vb. IV. Intranz. 1. (Despre corpuri) A se menține la suprafața unui lichid prin cufundare parțială în volumul acestuia; a aluneca, a se deplasa pe suprafața unui lichid. ♦ (Despre mâncăruri) A fi înecat în grăsime sau sos. 2. (Despre păsări, insecte etc.) A se menține sau a se mișca lin în aer sau într-un fluid fără intervenția unei acțiuni din exterior. ◊ Expr. A pluti în aer = a) (despre un fenomen sau un eveniment) a fi gata să se dezlănțuie, a presimți apariția; b) (despre o afirmație, o situație etc.) a nu se sprijini pe realitate. ♦ (Despre corpuri cerești; adesea fig.) A se mișca pe bolta cerească. ♦ (Despre sunete și mirosuri) A străbate prin aer, a se împrăștia, a se răspândi. 3. (Adesea fig.) A se menține sau a se mișca lin într-un spațiu sau într-un mediu real sau imaginar. ♦ Fig. A dăinui, a stărui, a predomina. – Din plută1.
plutí (plutésc, plutít), vb. – 1. A se menține deasupra unui lichid, a înota, a sta la suprafață. – 2. A zbura în vînt. – Mr. mplătescu, plătire. Sl. pluti, plovą (Miklosich, Slaw. Elem., 36; Cihac, II, 267), cf. sb., cr. plutati, ceh. plouti. – Der. plută, s. f. (stratul exterior, elastic al unor specii de stejar, varietate de plop, Populus pyramidalis; plutitor, flotor; bucățică de material plutitor legată de sfoara undiței; ambarcație ușoară; varietate de nufăr, Nymphaea alba, Nuphar luteum), deverbal, sau din sl. pluti „plută” (Cihac, II, 267; Conev 82), cf. bg. pluta, sb., cr. plutva, ceh. plt., rus. plot; plutaș, adj. (care plutește; Mold., nehotărît, indecis); plutaș, s. m. (producător sau conducător de plute); plutășie, s. f. (îndeletnicirea de plutaș); plutări, vb. (a merge cu pluta pe apă, a transporta ceva cu pluta); plutărit, s. n. (transport cu pluta); pluteț (var. plutelnic), adj. (înv., navigabil); plutică, s. f. (plantă acvatică, Villarsia nymphoides); plutitor, adj. (care plutește); plutitoare, s. f. (rourică, Glyceria fluitans); plutniță, s. f. (nufăr alb, Nymphaea alba).
plutí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. plutésc, imperf. 3 sg. pluteá; conj. prez. 3 să pluteáscă
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)

Cuvinte Vecine:

plutirii = plu-tí-rii
plutirile = plu-tí-ri-le
plutirilor = plu-tí-ri-lor
plutiră = plu-tí-ră
plutirăm = plu-tí-răm
plutirăţi = plu-tí-răţi
plutise = plu-tí-se
plutisem = plu-tí-sem
plutiseră = plu-tí-se-ră
plutiserăm = plu-tí-se-răm
plutiserăţi = plu-tí-se-răţi
plutiseşi = plu-tí-seşi
plutit = plu-tít
plutite = plu-tí-te
plutitoare = plu-ti-toá-re
plutitoare-dulce = plu-ti-toá-re-dúl-ce
plutitoarea = plu-ti-toá-rea
plutitoarea-dulce = plu-ti-toá-rea-dúl-ce
plutitoarele = plu-ti-toá-re-le
plutitoarelor = plu-ti-toá-re-lor
plutitor = plu-ti-tór

Cuvinte care au ultima silabă "răţi":

secarăţi = se-cá-răţi
» vezi toate cuvintele
0.001s
Ai observatii? × Ai gasit o greseala sau vrei sa ne transmiti o observatie? Multumim pentru mesaj! Iti vom raspunde curand.
Trimite